АЛЕКСАНДЪР МОЛЛОВ: СВЯТ НА ДВИЖЕНИЕ И ЗНАЦИ

За Александър Моллов изкуството е свят на движение. Движение, което замира в знак. Светът е поредица от знаци, които крият в себе си усещането за музика, чута от всеки по своему. За художника е важен не толкова колоритът, колкото сюжетът в картината. Затова и специалността, която избира при следването в Художествената академия в София, е илюстрация. Контактът му с проф. Румен Скорчев, при когото учи, е изключително плодотворен. Работата му като сценограф в НДК – София, и главен художник на театър „Движение“ му дава много. Общуването с актьора Вельо Горанов в театъра и с художника и режисьор Анри Кулев в киното е възможност за автора да формира различен тип мислене. Не го привлича абстрактното и не се изкушава да насочи изкуството си в тази посока. Основно при него е фигуративното начало, сюжетът е това, което води.

Александър Моллов търси и намира извора на своето вдъхновение в източната и гръцката митология. Вълнуват го философското тълкуване и неговите прозрения за обектите и явленията.
От знаците, които историята завещава, той минава през съвремието и дава своите интерпретации за бъдещето. Не робува на догми и благодарение на това развива своя стилистика. Харесва много изкуството на Дюрер, Рембранд и Дали и се учи от тях. Автентичният щрих в творбите му е повлиян в известна степен от тези стари майстори. Графичните си произведения първоначално създава в техника офорт, но напоследък рисува с туш. По този начин изключва отпечатъка и дава предимство на оригинала. Рисуването му доставя удоволствие и тази ръчна технология осъществява с лекота. Илюстрирал е повече от петнадесет книги със стихове, избрани приказки на Братя Грим и Андерсен и др.

Художникът създава не само графика и илюстрация, а и живопис. И в маслените си творби също включва символа. Неговите произведения са основани на алегории, повлияни в известна степен и от сюрреализма. Авторът и тук е под влияние на митологията. Мистиката и загадъчните и непонятни на пръв поглед неща са съществени в творчеството му. За създаване на живописни творби го стимулира и поезията. Философските и библейските теми го вълнуват и са в основата на сюжетите, които създава.


С вои самостоятелни изложби художникът открива в Германия, Гърция, Кипър и в различни градове на България. Осъществява и проекти с френски меценати на изкуството. Негови произведения има в резиденциите в „Бояна“ и „Горна баня“, а триптихът „Отговорност“ е в централата на Движението за права и свободи в София. В тази негова творба е заложена идеята за отговорността към ценностите на християнската и мюсюлманската религия.

В изкуството на Александър Моллов има много от загадките и тайнството на света, в който живеем. Това е изкуство, повлияно от миналото, което авторът пречупва през погледа си и се стреми да остави своите послания за идващите след нас.

ДОЧКА КИСЬОВА-ГОГОВА